Странице

недеља, 19. мај 2013.

Lekovita dejstva djumbira


Djumbir se vekovima upotrebljava kao zacin za mnoga jela a ima i isto toliko dugu tradiciju kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Poreklom je iz Azije, sada se gaji širom planete a najviše ga upotrebljavaju u Indiji. Ova korenasta biljka u sebi sadrži proteine, eterična ulja, gvoždje, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, folnu kiselinu, vitamine C i B6, gingerol, zingeron. Djumbir je dobar antioksidans, antiseptik, analgetik, antikoagulans a njegova lekovita svojstva dokazala su i mnoga naučna istraživanja. Tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje kao prirodni lek protiv raznih vrsta upala, prehlade, kašlja i nadimanja. Koristan je za podsticanje apetita, podstiče cirkulaciju i preznojavanje a u poslednje vreme se koristi i kao pomoćno sredstvo za mršavljenje.



Orijentalna medicina često preporucuje upotrebu djumbira protiv bolesti zglobova i reumatizma. Pošto ima analgetsko dejstvo vekovima se upotrebljava protiv bolova izazvanim kamenom u bubregu, zubobolje i glavobolje. Kineska medicina veoma često preporučuje upotrebu djumbira u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama zbog toga što ima moć da ubrza dejstvo tih biljaka.



Treba znati da postoji bitna razlika izmedju svežeg i osušenog djumbira tako da orijentalna medicina koren svežeg djumbira preporučuje za zagrevanje organizma, preznojavanje i izbacivanje štetnih materija a osušen koren protiv kaslja, reume i stomačnih tegoba.

Zahvaljujući vitaminu B6, djumbir može odagnati jutarnju mučninu. Čaj od djumbira koristan je prirodni lek protiv gorušice, menstrualnih bolova, glavobolje i migrene.

Djumbir i limun protiv migrene

Za one koji pate od migrene evo jednog recepta za čaj od djumbira i limuna koji može ublažiti bolove a pojavu novih napada ove bolesti učiniti redjim. Osim što može ublažiti pulsirajuću glavobolju djumbir je efikasan i u suzbijanju mučnine koja se obično javlja uz migrenu.

Priprema: Jednu malu kašiku suvog djumbira u prahu preliti sa 2,5 dl ključale vode. Ostaviti da se malo ohladi, dodati sok od 1/2 limuna i piti dok je još uvek mlak. Čaj od djumbira i limuna piti svega nekoliko dana (3-4 šolje dnevno), a korisno je piti ga i u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi da bi se sledeći napad odložio što je moguće više.

Čaj od djumbira za zagrevanje

Čaj od svežeg djumbira zagreva telo i vraća osećaj toplote nakon dugotrajne izloženosti hladnoći, za vreme povišene temperature i slično.

Priprema: Jedan manji komad svežeg djumbira iseći na komadiće, naliti 2,5 dl vode pa ga nekoliko minuta prokuvati. Nakon toga procediti i piti vruć čaj.

Oblozi od djumbira

Oblozi od djumbira šire krvne sudove i podstiču cirkulaciju, ublažavaju zubobolju, mišićnu napetost, bolove izazvane reumatizmom, bolove izazvane kamenom u bubregu i žucnoj kesi.

Kupka od djumbira

Djumbir je bogat magnezijumom i C vitaminom pa je dobro prirodno sredstvo za relaksaciju ukoliko se ubaci u vodu za kupanje. Dve-tri kašike djumbira u prahu i topla kupka opustiće nervni sistem, sniziti nivo hormona stresa i otkloniti umor a njegov prijatan miris osvežiće um i dušu.

Mere opreza: Djumbir ne treba uzimati na prazan stomak, ne primenjivati ga na osetljivu ili oštećenu kožu i ne treba ga u većim koncentracijama davati deci mladjoj od šest godina.


Нема коментара:

Постави коментар